Originál kolekce na Zoot.cz

Úvod » Zprávy z akcí » 2015

Motoorientační závod - Ostrava 2015

publikováno 08.07.2015 (aktualizováno 11.02.2016)


Neděle 5.7.2015, půl deváté ráno a V-Twini jsou u Motobaru Hanka v Bravanticích. Začíná 

Motoorientační závod - Ostrava 2015

Na startu se sešlo 23 motorek. Stavíme se do fronty a procházíme registrací. Nahlásíme potřebné kontaktní údaje a stav tachometru. Zaplatíme startovné, obdržíme itinerář pro celou trasu, herní kartu, propisku, samolepku a "dealerský sáček" s divným matrošem. Hned vedle registrace nás čekal první úkol dne.


1. Pexeso 

Úkolem bylo na čas spojit šest dvojic prapodivných obrázku. Nebylo až tak složité obrázky pospojovat. Přesto se časy pohybovaly do minuty. ^o)

Po splnění prvního úkolu jsme "u Hanky" zasedli k itineráři a začli se seznamovat s úkoly a plánovat trasu. Z itineráře se dozvídáme, že se máme vydat po stopách prvního motorkáře na Moravě, po jeho cestě na Opavsko, Jesenicko a Slezskou Hanou, kde stopa Raubíře Cypa konči.
Podle herního listu nás čekalo dvanáct úkolů.  Také zjišťujeme, že sedmý úkol, někde na Jesenicku je časově omezen na dobu 13:00 - 14:30hod. Proto končíme s luštěním itineráře, usedáme na stroje a vyrážíme k druhému úkolu. 


2. Památník

Najděte památnik nevlastního strýce Antonína Hankeho v Brofansdorfu.
Urči, kde tenkrát a v čem jeho strýc vyniknul, o co se zasloužil, že mu tady postavili památník.

najít památník v Brofansdorfu nebylo vůbec složité, takže hned po několika metrech zapisujeme do herní karty vyčtené údaje z památníku. (Bohužel v cíli zjišťujeme, že jsme si nedostatečně přečetli zadání a odpověď tedy nebyla správná, což nás připravilo o body) 


3. Hřbitov

Olbramice, Zbyslavice a potom třetí - ovice. Zde na hřbitově je pochována maminka Raubíře Cypa.
(nápověda - na startu se třetí -ovice nacházela pod azimutem 312 a jmenuje se stejně jako část Ostravy
pod azimutem 71 a první - ovice se jmenuje podle názvu kratší, silné na jednom konci rozšířené hole,
která se používá již od doby lovců mamutu.)
V jaké nadmořské výšce leží hřbitov poslední - ovice?

Zde, zase chybou špatně čteného zadání, při pročítání itineráře milně určeny -ovice. Naštěstí ještě před vyjetím určeny ty správné a skouknutím mapy vyhledána nejkratší cesta do oněch -ovic. Dohledání hřbitova díky kvalitně provedenému obecnímu značení bylo naprostou hračkou. Po přečtení nadmořské výšky z turistického označníku u hřbitova jsme pokračovali k dalšímu úkolu...


4. Vošárna

Po 464 (Pozor na horizont v lese!!) až do vesnice, kde v zámecké prádelně pracovala maminka Raubíře Cypa. Na jižní okraj této vesnice plynule navazuje obec Vršovice. Severovýchodním směrem od vesnice se nachází město Kravaře, východním směrem najdeme obec Hrabyni a jihozápadním směrem se rozkládá Hradec nad Moravici. Vesnice leží u severovýchodního okraje Přírodního parku Moravice. Dominantou vesnice je zámek, který je obklopen zámeckým parkem. Obci protéká potok Raduňka. Severním a jižním směrem od obce je vybudováno několik rybníku, jeden z rybníků najdeme v zámeckém parku. Od jihovýchodního okraje obce se rozprostírá rozlehlý les.
Z čeho je střešní krytina zámecké Waskiiche? Dobrá tedy místní znají též název Vošárna.
Jak se jmenovala paní nad jmenovcem autora Krtečka u informací?

Najít na mapě požadovanou vesnici nebyl dle indicií problém. Ovšem najít Vošárnu ? Po příjezdu jsme zastavili v centru na náměstí. Zde pomohli domorodci, kteří vztyčením ruky ukázali na zrekonstruovanou budovu, národní kulturní památku prádelny a sušárny. Z informační tabule jsme dohledali potřebné informace, včetně paní PhDr. Dany Kouřilové. Tím byl čtvrtý úkol splněn a jelo se dál.


5. Fundátor

Pokračujete po 464 až na kruhový objezd na 461 a dále přes Otice na Slavkov. Doleva na 46 a po cca 800 m na Zlatníky.(klid, je tam cedule). No a přes Zlatníky až ke křižovatce na Stěbořice.
Kdo byl na této křižovatce Fundátorem?

Příjezd na křižovatku do Zlatníků, krásnou krajinou Opavska po dobře značených silnicích 3. třídy byl bezproblémový. Kde ovšem zjistit Fundátora. A co to vlastně je?  Po chvilce rozhlížení po okolí, padlo oko na hlavní dominantu této křižovatky a to kamenný kříž, kde stálo jméno Jakub Uvíra - Fundátor. Jméno jsme tedy zapsali do herní karty a podle itineráře jsme mohli za již poměrně vysokých teplot pokračovat.


6. lom

Hlavně, Bratříčkujte, Nezadané Heřmanice, kde najdete místo hlubokého ponoru. Na tomto místě došel Raubířovi Cypovi benzin. Tak se ho snažil získat u dcery principála potulného cirkusu, jenž se zde v té době nacházel. Poskytl ji jisté služby, ale vzápětí zjistil, že cirkus používá pouze zvířata, a tak jedno, na Slezsku silné neobvykle, dostal za odměnu. Benzin nalezl až u místního faráře, kterému za něj zaplatil právě tímto zvířetem. Tento farář následně používal toto zvíře k těžbě v místním lomu. Vzorek z jeho těla jste dostali už na startu.

Co to bylo za zvíře?
Po vzoru Raubíře Cypa zde POZNEJ SVÉHO PTÁKA za přítomnosti dámské poroty.

podle popisu tedy pokračujeme přes Hlavnice, Bratříkovice do Svobodných Heřmanic. A kdo by neznal proslulý zatopený lom ve Svobodných Heřmanicích. V obci, se ještě než dojedeme do lomu, pokoušíme zjistit u místního kostela a fary o jaké že to zvíře se jedná. Bohužel bez úspěchu. "Divný matroš" v dealerském sáčku totiž mnoho nenapovídá. Snad krom barvy víc nezjistíme. Pokračujeme tedy do lomu. Na parkovišti u lomu nás pro velké množství lidí opouští i chuť se jít vykoupat. Probíhala zde i nějaká akce potápěčů. Nicméně na parkovišti plníme potřebné úkoly.

  • Délka ptáka - dostáváme tenký nafukovací balonek, kdo nafoukne delší má více bodů
  • Druh ptáka - z vystavených ptačích brk se snažíme přiřadit ty správná k názvům nabízených opeřenců
  • Délka dostřiku - z 0,5l pet lahve se snažíme dostříknout co nejdále

V lomu také zjišťujeme, že prapodivné obrázky z pexesa mají i další význam. Slouží jako nápověda. A že prý to zvíře, které Raubíř Cyp daroval faráři, bylo v pexesu...  Což sice s nejistotou, ale po vzájemné dohodě, bylo zvíře doplněno do herní karty a tím úlohy šestého úkolu splněny. 


7. Vidlárna

Raubíř Cyp jezdil v létě na prázdniny ke své tetě kousek od Bruntálu. Hlavně po žních a to na tahání slámy z polí. Kraj je to chudý, a tak si sebou vždy bral nějaké vidle. Tedy vraťte se zpět do nezadaných a pokračujte na křižovatce doleva, kde se napojíte na 11tku a následně odbočíte na 459 a pojedete až do Lichnovské Vidlárny. Pokud vezete vidle, předejte je panu generálnímu. A od něj i ti bez vidli dostanou:

dva fyzické úkoly po vzoru Raubíře Cypa. Zjistěte, proč jsou místní hry neolympijské.

Po nájezdu na 11tku jsme zastavili na oběd v Motorestu Kukačka. I když nás tlačil čas s příjezdem do nějaké Kosárny v době od 13:00 -14:30hod. Vybrali jsme si z hotovek a za 30min jsme opět usedali na sluncem rozpálené sedadla našich strojů. Příjezd do Lichnova dle dopravního značení byl bezproblémový. Ovšem nalezení Vidlárny bylo spíš dílem náhody. Vidle zapíchnuté v kuželu u malého mostku, jsme totiž přehlédli. Co jsme ale nepřehlédli, bylo množství motorek na dvoře vidlárny. Takže jsme se otočili a vraceli se z5.
O muzeu vidlí jsem nikdy neslyšel. Bylo to zajímavé místo, které doporučuji k navštívení. Sedátka, opěradla, stolky - to vše vytvořeno vidlemi. Po zhlédnutí následovalo splnění 3 úkolů spojených s vidlemi.

  • Vrh vidlemi do balíku sena 
  • Vrh balíkem na pneumatiku 

Jejich splnění bylo v skutku jednoduché. 3 úkol ovšem vyžadoval vyčtení informací z nástěnky. Proč jsou místní hry neolympijské? To si zajeďte vyčíst sami. :-p
Během pobytu v muzeu vidlí se na dvoře sešlo poměrně velké množství soutěžících motorek. Abychom mohli odjet, jsme si museli vynutit uvolnění dvora. Před odjezdem si upřesňujeme další cíl.  


8. Kosárna

Tedy mate za sebou Vošárnu a Vidlárnu a teď' si dáme Kosárnu. Přes Zátor na 45 a následně na 451. A aaaž do Kosárny. V kosárně je spousta předmětu z dob Raubíře Cypa.

Důležité - tento úkol je časově omezen na rozmezí - 13:00 - 14:30, s obědem se podle toho zařiďte

Najdete Honzu a ten Vám da tři tipovačky, které by Raubíř Cyp okamžitě uhádnul.
Berte to jako Sportku...
Pokud mate čas, můžete se projit po muzeu, případně si koupit zvoneček paní
domácí... 

Dle itineráře jsme tedy pokračovali směr Kosárna. Silnice č.45 směr Bruntál a následně vpravo na 451. Konečně vjíždíme i do lesů kde je příjemný chládek. Dohledat Kosárnu nebyl vůbec problém.  Díky kvalitnímu informačnímu systému na památky v kraji, jsme jeli podle hnědých směrových cedulí. 

Ke Kosárně jsme přijeli přesně na 13:00hod. Zaplatili vstupné 40,- Kč/osoba a se svérázným průvodcem Honzou si dobové stavení prohlídli. Honza nám také ukázal 3 předměty, které jsme potřebovali pojmenovat a zapsat do herní karty.

 

Když nad tím tak zpětně přemýšlím, nedozvěděli jsme se, jestli jsme předměty určili správně.

Po prohlídce Kosárny a nutném doplnění tekutin a provedení ochrany kůže jsme pokračovali dále.


9. zadečky

Tak a hurá do lázní, které se jmenuji jako K.... Ludvík, který v bitvě u Aspern porazil Napoleona a zdroj vody. 445 se zde křižuje s 450. Raubíř Cyp byl nemravný. To už tušíte. A vždy se rád zastavil v místě možných neřesti alespoň na kukačku.

Najdi objekt (číslo 27, hodiny mezi dvěma zvonečky) a napiš nám, kolik jsi zde viděl celých nahatých ženských „zadečků".

Cestou do Karlova zdroje vody se zastavujeme ve Vrbně pod Pradědem na benzince, doplňujeme palivo a ochlazujeme se nanukem.
K objektu s hodinama mezi zvonečky - na čumendu holých "zadečku" jsme dorazili bez velkých komplikací. Jen ten zadek byl před barákem pouze jeden. Tady to nějak neštymovalo. Čumět na holé zadky před barákem? Kdo to kdy viděl? Hole zadky jsou uvnitř, v budově s bazénem. Nakonec se celých prdelek, našlo na malbách chodby více.
Všímám si, že v Karlově Studánce jsme zatím jediní hráči motoorienťáku. Pokračujeme tedy pohodovým tempem dále.


10. najděte Paklíče

Tak a jedeme na začátek dalšího lázeňského města, kde byla v roce 1888 zřízena dívčí škola, kterou však dnes hledat nebudeme, bo není čas. Pro Vás je důležitý most a následující ulice a silnice, bo tam je Vaše cesta. Tady most leží v místě, kde se setkává nad potokem Bělá 44 na ulici Šumperské s 453, kde na začátku se ulice jmenuje po místě, osadě, kam míříte za Paklíčem. Paklíče najdete v osadě, která měla za dob Raubíře Cypa 400 obyvatel, leží na 453 a jmenuje se po ulici, ze které jste naposledy vyjížděli. Traduje se, že si tudy Raubíř Cyp zkracoval cestu na další z jeho práce.

Najdete v osadě Paklíče a on Vám da Paklíčovský úkol.

Dalším Lázeňským městem byl Jeseník. V Jeseníku na Agipu další tankování, ICEcafe a nanuky. Obloha jako vymetená. Na tachometru 150km a teploty kolem 35°C. Dojeli jsme po silnici č.44 až k mostku s odbočkou na silnici č.453 a pokračovali vzhůru po klikaté cestě plné příjemných zatáček na Rejvíz. Paklíče jsme potkali mnohem dříve než v osadě. Stál se svou dodávkou odstaven na jedné z lesních cest. Vítal nás s úsměvem na tváři a hlášením že jsme první...

Paklíčovský úkol nebyl nijak náročný, bylo potřeba složit zámek v co nejkratším čase.

   Úkol to byl poučný. Po splnění jsme naplánovali dle itineráře další trasu. Rozloučili se s Paklíčem a jeli dále.


11. poutní místo Panny Marie Pomocné

V periodické tabulce prvků naleznete v 11. skupině, v 6. periodě v bloku D prvek, po kterém Raubíř Cyp velmi toužil. Nepředpokládám, že sebou máte všichni tabulku PSP. Ale stačí se podívat do mapy a pochopíte, které že městečko mám na mysli. Chemická značka AU, tedy aurum. No a v této obci narazíte na benzinku EO, kde můžete dotankovat… Někteří musejí, ostatním doporučuji. Z benzinky pokračujete 4,8 km po 445 k odbočce na poutní místo Maria Hilf. Tam dorazte až na parkoviště u kostela.

U posvátné kapličky nás zajímá barva oči pana s berlí.

Na nádvoří najdi Anežku - anděla bez hranic a urči, z jakého stromu je dřevo. Stačí obecný název

Poutní místo nám nebylo, neznáme. Cesta tedy byla jasná. Příjezd k poutnímu místu byl trochu enduro vložkou. :-) Najít Anežku - anděla bez hranic ze dřeva byla hračka. Větší problém byl najít posvátnou kapličku. Prolezli jsme celý areál poutního místa a kaple nikde. Lína huba..... poradila až paní opouštějící areál. 

Vydali jsme se tedy do lesa, kde u studánky bez vody byla kaplička. Skoukli jsem očka svatého pána s berlí a zapsali do herní karty. Vrátili se k motorkám. Občerstvili se skoukli další trasu a vyrazili.


12. Klát

Zpět na 445 a doprava, až k 453 a po té až na 57. Zde doleva až do obce, kde koleje dvojích rozměrů jsou.

Zde najdete KLAT, napište jeho význam, název a nastroj stvořitele.

Po delší projížďce přijíždíme dle itineráře do obce Třemešná. Hned na začátku obce nás zaujala dřevěná sousoší (Medvěda a Poutníka), to ale neřešilo náš úkol najít KLÁT, kdybychom alespoň tušili co to je. 

Nasměrovali nás štamgasti blízké restaurace. Poslali nás hlouběji do vesnice, kde najdeme dřevěnou sochu úlu. Tu jsme následně našli. To ale byla jen část úkolu. Stále nám chyběl "název a nástroj stvořitele" této naučné stezky Člověk, dřevo a neživá příroda. Ten jsme nakonec našli na informační tabuli k naučné stezce kousek od Klátu. Vše pečlivě zaznamenáno do herní karty. 

 


13. do cíle

A teď' už hurá do cíle na poslední legraci a zasloužené pivko a odpočinek… 
Na 57 je jen jeden přejezd malých rozměrů a za ním odbočka. Od odbočky to je jen 9732m vzdušnou čarou do cíle pod azimutem 71. Nápověda B.h.s. kurva se neříká… 
Je tam kemp a čeká na Vás KOZEL.

Zbytek cesty byla už jen rutina. Umístění kempu mi nebylo neznámé. Kemp v Bohušově jsem navštívil v roce 2012. Což nám ušetřilo další čas. Škoda že motoorienťák nebyl i závodem v čase. Do kempu V-Twini dorazili jako první.

 Po příjezdu jsme se schladili v místním rybníce. Na večeři si dali výtečné krůtí steaky, kotletky, grilovaný sýr. Bylo chlazené pivo i nealko. Dobrá nálada do ranních hodin. Ubytování jsme byli v 4 lůžkové chatce s klimatizací, ledničkou, WC a sprchovým koutem. Ráno jsme si dali vaječinu. A jelo se domů.

[CNW:Counter]

Záznam trasy k detailnímu prostudování

 

 

 

 

 

 

 

Pe3k

Obrázky k článku

Album nebylo nalezeno. Zkontrolujte správnost adresy alba na Google Picasa.
https://picasaweb.google.com/data/feed/api/user/116516823063210735906/album/MotoorientacniZavodOstrava2015?authuser=0&authkey=Gv1sRgCIvnlLmUwYG_xwE&feat=directlink&kind=photo&imgmax=1200&thumbsize=144&access=public&max-results=300

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Že se nic neděje ??
Pokud máš pocit že se nic neděje, je to jen pocit.  Opravdu tomu tak není. Jen není nikdo kdo by to na tyto stránky sepsal.  Snad se to brzo ...

Kalendář akcí

« 04 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery